Begrijpelijk schrijven (maar niet B1)

Korte, praktijkgerichte training begrijpelijk schrijven in brieven en beleidnota’s, webteksten en wetsteksten, verslagen en artikelen. Bestemd voor ambtenaren, dienstverleners en iedereen die schrijft voor burgers, cliënten, leden of klanten.

Over wat begrijpelijke taal is, kun je van mening verschillen. Natuurlijk, bondige zinnen en eenvoudige woorden zijn belangrijk voor begrijpelijkheid. Maar ze zijn niet het héle verhaal. Voor begrijpelijkheid zijn ook van belang: levendig en aantrekkelijk schrijven, empathie, nuance, respect voor de lezer. Tekstkenmerken die je in de cursus Begrijpelijk schrijven oefent naast bondigheid en eenvoud.

Begrijpelijk schrijven = gewonemensentaal schrijven

In de cursus Begrijpelijk schrijven leer je gewonemensentaal schrijven. Daarmee bedoelen we de verzorgde spreektaal die de media gebruiken. “Een vrachtwagenchauffeur moet begrijpen wat je zegt en de intelligentie van de hoogleraar moet niet beledigd worden”, zoals een NOS-redacteur het verwoordde.

We leren je daarom schrijven zoals een journalist dat kan: in eenvoudige woorden en bondige zinnen, met de kern voorop, vanuit het standpunt van de lezer, op de juiste toon en met de broodnodige spanning. Zo ben je begrijpelijk voor iedereen “die heeft schoolgegaan”, zoals Multatuli het zei. Zo is je tekst ook prettig lezen.

Gewonemensentaal heeft de gewenste impact van webtekst tot beleidsadvies. Dus of je nu in dienst bent van een gemeente, woningcorporatie, verzekeraar of uitvoeringsinstantie: doe ff normaal, schrijft gewonemensentaal.

Wat je in de cursus Begrijpelijk schrijven leert

De cursus Begrijpelijk schrijven bestaat uit glasheldere regels om gewonemensentaal te schrijven en duidelijke aanbevelingen voor toon, opbouw en een beter contact met de lezer. Aan bod komen onder meer:

  • eenvoudig, kort en bondig formuleren in woordkeus en zinsbouw;
  • nauwkeurig en voorstelbaar schrijven door actieve werkwoorden, voorbeelden en vergelijkingen;
  • het juiste standpunt kiezen: waarom moet de lezer dit weten? wat kan hij of zij hiermee?
  • een duidelijke opbouw in begin, middenstuk en slot, die de tekst spanning geeft;
  • een psychologische opbouw: wanneer met een omweg, wanneer met de deur in huis?
  • een klantgerichte toon: hoe houd ik rekening met de standpunten en/of gevoelens van de lezer?
Inschrijven

Hoe je begrijpelijk schrijven leert

Deze regels en aanbevelingen leer je stap voor stap. Je eigen teksten staan centraal en op je herschrijvingen krijg je persoonlijke feedback.

De cursus Begrijpelijk schrijven heeft sinds 1989 al enkele duizenden ambtenaren en dienstverleners een begrijpelijke, klantvriendelijke schrijfstijl bijgebracht. Nog altijd wordt de formule alom nagevolgd.

“Aanrader voor iedereen die stukken schrijft. Leer helder en actief schrijven in deze interactieve cursus. Denk grondig en schrijf kort en bondig.”
Mark Koppens, maintainance engineer, Vandervalk&degroot

“Op mijn bijdragen aan vakbladen hoorde ik nooit iets. Nu kreeg ik opeens vier lezersreacties.”
plv. hoofd Sport en Welzijn, gemeente Zutphen

“Fijne training. Gestructureerd, helder en duidelijk. Door het selecte gezelschap was er veel interactie. Ik heb veel geleerd.”
Harriët Gargoskij, communicatieadviseur, Izer Zorggroep

Duur:

  • Twee hele dagen (vier dagdelen), als incompany ook te verzorgen in drie dagdelen met een optie op een terugkomdagdeel.

Studiebelasting

  • De studiebelasting van deze training is in totaal 18 uren, waarvan 4 uren voor een huiswerkopdracht.

Data:

  • Donderdag 16 en 30 januari 2020.

Aantal deelnemers per groep:

  • Maximaal 10 personen

Uw investering:

Open inschrijving (twee hele dagen): € 950,- per deelnemer, incl. cursusmap, consumpties, lunches, getuigschrift, 0% BTW.

Korting. Schrijft u zich in voor Begrijpelijk schrijven, dan mag een collega meedoen voor de halve prijs. Hij/zij betaalt slechts € 475,- , 0% BTW.

Incompany: Een complete training Begrijpelijk schrijven (drie dagdelen, tien deelnemers) op basis van eigen teksten heeft u al in huis voor € 2.950,- incl. alle cursusmaterialen, excl. boeken en reiskosten, 0% BTW.

Deze prijs geldt bij een opdracht voor één of twee groepen. Bij grotere opdrachten kan het aantal groepen en uiteraard de duur van de training (drie, vier of vijf dagdelen) de prijs gunstig beïnvloeden.

Let op! Het komt een enkele keer voor dat, bijvoorbeeld door computerinstellingen, het niet lukt onderstaand inschrijfformulier te verzenden. U krijgt dan een foutmelding. Neemt u in dat geval a.u.b. contact met ons op: info@bureauzuijdgeest.nl of 06-337 70 874.

Inschrijven* U ontvangt een bevestiging, aanvullende cursusinformatie en een factuur.
Download de cursusvoorwaarden »
Print Friendly, PDF & Email
Comments are closed.