Sneller en beter beleid schrijven

Beleidsmaker, beleidsmedewerker, strategisch adviseur – aankomend of gevorderd? Ontdek in twee inspirerende dagen hoe je een beleidsadvies sneller en beter opbouwt, beargumenteert en presenteert. Verwerf invloed en boek succes.

Liever individuele coaching in beleidsteksten schrijven?
Neem dan – vrijblijvend – contact op met Peter Zuijdgeest:
info@bureauzuijdgeest.nl of 06 33 77 08 74.

Beleid schrijven: makkelijker dan je denkt.

Een beleidsadvies schrijven vereist van de opsteller soms kunst- en vliegwerk. Er is bijvoorbeeld helemaal geen beleid, maar dat moet wel op papier komen. Of het beleid staat al vast; er hoeven alleen nog maar argumenten voor te worden gevonden. Of de politiek wil een ondubbelzinnig advies, maar wil tegelijk nog alle kanten op kunnen.

Is dit beleid of is hierover nagedacht?
Jan Schaefer, voormalig staatssecretaris

De praktijk is inderdaad wel eens kafkaïaans. Maar dan hebben we het over de politieke inhoud. Die staat los van de opbouw van de beleidsnotitie. Daarvoor bestaan regels en flexibele tekstschema’s. Ook voor een argumentatie die overtuigt, gelden regels, evenals voor de presentatie. Het helpt aanzienlijk als u die kent.

Beleid schrijven: wat je leert.

Afhankelijk van waar u al goed in bent, trainen we de volgende onderwerpen korter of langer.

 • de opdrachtgeving: vragen die u uw opdrachtgever vooraf beslist moet stellen.
 • de centrale vraag. Een voorstel, een beoordeling, een plan van aanpak: wat voor soort tekst precies gaat u produceren?
 • de hoofdstukindeling: Hoe zet u de beleidsnotitie in elkaar? Wat moet erin? Wat kan eruit? Wat komt eerst, wat later, en wat kan beter in een bijlage?
 • het probleem helder definiëren, de doelen en de randvoorden ‘smart’ beschrijven.
 • de argumentatie. Wat drogredenen en wat steekhoudende argumenten zijn.
 • de presentatie: Het gebruik van signaalwoorden, titels, tussenkopjes, tabellen en grafieken.
 • de samenvatting voor op het besluitvormingsformulier en internet.

Werken met eigen teksten: meteen resultaat.

Voorafgaand aan de cursus stuurt u ter beoordeling een eigen beleidstekst in. Onderdelen daarvan ziet u terug in de vorm van oefeningen. De theorie maakt u zich eigen in gevarieerde werkvormen, gericht op de praktijk. In het huiswerk werkt u stap voor stap aan een nieuw beleidsadvies. Uw uitwerking wordt uitvoerig becommentarieerd.

“Hele fijne training met tips die je direct kan toepassen op je stukken. Nicole geeft vertrouwen en goede en duidelijke feedback. Schrijven is weer leuk.”
Lieke Steijger, International Policy Officer, Haagse Hogeschool

“Past prima bij de praktijk, goed toepasbaar, blijft goed op het netvlies.”
Marie-Therese Bindels, beleidsmedewerker WIZ, gemeente Kerkrade

“Trainer kan goed en gemakkelijk schakelen en de stof daarmee toegankelijk maken voor de groep.”
Vincent Siegmund, directeur, SSC-ONS

Duur:

4 of – in overleg – 3 dagdelen.

Data:

 • Donderdag 4 en 18 april 2024, Amersfoort.
 • Dinsdag 11 en 25 juni 2024, Amersfoort.

Aantal deelnemers per groep:

 • Maximaal 8 personen

Uw investering:

Open inschrijving: € 950,- per deelnemer, incl. cursusmap, consumpties, lunches, getuigschrift, boek E. Tiggeler. Check je beleidstekst, excl. btw.

Incompany: Een training Sneller en beter beleid schrijven (drie dagdelen, tien deelnemers) op basis van eigen teksten is er al voor € 3.375,- incl. alle cursusmaterialen, excl. boeken, reiskosten, excl. 21% btw.

Deze prijs geldt bij een opdracht voor één of twee groepen. Bij grotere opdrachten kan het aantal groepen en uiteraard de duur van de training (drie, vier of vijf dagdelen) de prijs gunstig beïnvloeden.

Let op! Het komt een enkele keer voor dat het, bijvoorbeeld door computerinstellingen, niet lukt onderstaand inschrijfformulier te verzenden. U krijgt dan een foutmelding. Neemt u in dat geval a.u.b. contact met ons op: info@bureauzuijdgeest.nl of 06-337 70 874.

Inschrijven

  Aanhef:
  mevrouwheer

  Je keuze:

  Je ontvangt een bevestiging, aanvullende cursusinformatie en een factuur.

  (hier te lezen).


  Veelgestelde vragen

  – Wat is een beleidstekst?
  Een beleidtekst (ook wel: beleidsadvies, beleidsnota, beleidsnotitie, beleidsplan, beleidsstuk, beleidsvoorstel) is een tekst waarin iets ter discussie staat, een betoog. Datgene wat ter discussie staat is meestal: wat is de beste oplossing voor een probleem?
  – Hoe verschilt een beleidstekst van andere teksten?
  Beleidsteksten zijn altijd betogend; je adviseert of beoordeelt met kracht van argumenten. Andere teksten – brieven, rapporten, reportages, jaarverslagen, persberichten, handleidingen, folders, brochures, notulen – zijn beschrijvend. Je beoordeelt of adviseert daarin niet, maar beschrijft of verklaart.
  – Welke soorten beleidsnota’s zijn er? Is de mijne daarbij?
  Beleidsteksten zijn er voor elke fase van het beleidsproces, oftewel de beleidscyclus. Zo kennen we de startnotitie, de discussienota, de haalbaarheidsstudie, het onderzoeksrapport, het projectplan of plan van aanpak, de implementatienota, het voortgangsrapport, het evaluatierapport. De meest voorkomende beleidsteksten zijn echter het beleidsadvies, MT-advies en college- en raadsvoorstel.
  Om welke soort beleidstekst gaat het in Sneller en beter beleid schrijven?
  In Sneller en beter beleid schrijven gaat het om korte beleidsteksten met een lengte variërend van twee tot zeven pagina’s (plus eventueel bijlagen) waarin over de oplossing van een bestaand probleem een advies of beoordeling wordt gegeven.
  – Ik ben beginnend beleidsmedewerker. Is deze training geschikt voor mij?
  Sneller en beter beleid schrijven is geschikt voor zowel aankomend als meer ervaren beleidsmedewerkers. De eerste ontdekken stap voor stap hoe je een beleidsadvies opbouwt  en opschrijft, de tweede hoe je efficiënter schrijft en hoe je je beleidstekst meer impact geeft.
  – Hoe ziet een trainingsgroep beleidsmedewerkers bij jullie eruit?
  Je komt in een groep minder of meer ervaren beleidsmedewerkers, afkomstig uit organisaties als gemeenten, goede doelen, hogescholen, welzijnsorganisaties, woningbedrijven, zorginstellingen. De gemengde samenstelling leidt tot levendige bijeenkomsten en verbreedt je horizon. Dit kan interessant zijn, bijvoorbeeld als je van baan wilt veranderen.
  – Is beleid schrijven ingewikkeld?
  Een beleidsadvies is niet de allergemakkelijkste tekst om te schrijven. Een duidelijke opdracht, een goede voorbereiding en inhoudelijke kennis van zaken vooraf zijn absolute vereisten. Met een goede  centrale vraag, een flexibel tekstschema, een argumentatieboom en regels en tips voor een lezergerichte presentatie kom je vervolgens een heel eind. Ze maken beleid schrijven makkelijker dan je denkt.
  – Waar vind ik nuttige tips over beleid schrijven voordat ik aan een training begin?
  Voor  tips of om je op een cursus beleid schrijven te oriënteren zijn de volgende (dunne) boeken heel geschikt.
  • Berkenbosch, W. Koetsenruijter. Schrijven van beleidsnotities (2017. 5e dr.),
  • Riny Jans. Het schrijven van beleidsadviezen (2009. 7e dr.) of
  • Tiggeler. Check je beleidstekst. (2017. 2e dr.).
  Het laatstgenoemde krijg je als naslagwerk bij de training. Oudere drukken van deze boeken zijn overigens vaak voordelig tweedehands te koop.  Geheimtips: meer beschouwende titels over beleid (en meer) zijn:
  • Jos Lammers. Het handboek voor de wanhopige ambtenaar. (Delft, 2005),
  • F.G. van Hoesel. Zindelijk denken. Foutieve denkwijzen – oneerlijke discussiemethoden. (1987, 28e dr.)
  – Waar vind ik een format beleidsplan? Waar vind ik een goed voorbeeld van een beleidsplan?
  In Berkenbosch, Jans en Tiggeler (zie hierboven) vind je het format of tekstschema voor een korte beleidstekst en enkele varianten daarop. Berkenbosch en Jans geven daarnaast een uitgewerkt voorbeeld van een beleidstekst.
  – Mijn vraag staat er niet bij. Hoe krijg ik toch antwoord?
  Vind je je vraag niet beantwoord, kijk dan bij de Veelgestelde vragen onderaan op de homepage. Vind je het antwoord ook daar niet, neem dan gerust contact met ons op: via e-mail info@bureauzuijdgeest.nl of telefonisch 035-88 740 76 | 06-33 77 08 74. We horen je graag!
   
   
  Print Friendly, PDF & Email