Creatief tekstschrijven. Nu 25% last-minute korting.

Hooggewaardeerde, praktijkgerichte training creatieve tekstideeën bedenken en deze toepassen in een of meer concrete teksten. Bestemd voor bedrijfsjournalisten, communicatieadviseurs, marketeers, pers- en pr-medewerkers, tekstschrijvers, webredacteuren. Kies voor de een-, twee- of driedaagse variant.

Je schrijft goed, maar het mag origineler, pakkender, verrassender? Misschien moet je vaker putten uit persoonlijke invallen, gevoelens, associaties, of je gedachten eens anders ordenen dan alleen maar logisch. Gebruik ook eens je rechterhersenhelft! De linker van logica en oorzaak en gevolg, overheerst toch wel.

Inhoud en werkwijze

In de training Creatief tekstschrijven doe je een beroep op beide hersenhelften. De cursusleider zet je twee petten op: die van de creatieve tekstschrijver en die van de kritische redacteur.

Op de eerste dag krijg je veel creatieve schrijfopdrachten die in korte tijd moeten worden gemaakt. Je leert werken met technieken als freewriten, mindmappen, de pennen van De Bono, schrijven vanuit plaatjes of op muziek. Je werkt voor jezelf, in tweetallen of in een subgroep en krijgt feedback van je mede-cursisten en de cursusleider. Zo doorbreek je vastgeroeste schrijfgewoonten en ontdek je nieuwe, creatievere methoden.

Stijl is alles.
Ronald Giphart

In het “huiswerk” werk je een of meer creatieve tekstideeën uit tot een concepttekst. Op de tweede dag herzie je deze, schrap en schaaf je. Je probeert de mogelijkheden van een alternatieve opbouw, van literaire verteltechnieken als dialoog of show don’t tell en verkent stijlvariaties. Het eindresultaat wordt beoordeeld op structuur, samenhang en presentatie. Je kunt weer even vooruit.

Grande finale

Na een periode waarin je ruim de gelegenheid krijgt met werkwijzen, technieken en schrijfstijlen te experimenteren, volgt de grande finale. Op deze dag gaat het om concretisering en afwerking: je leert nog andere technieken en oefent openingszinnen en uitsmijters, koppen, inleidingen en kernzinnen en alles wat lezers tot lezen kan verleiden. Terloops word je ingewijd in de belangrijkste theorie van creatief schrijven.

Vooraf stuur je opnieuw een tekst in, dit keer uit je eigen schrijfpraktijk. Hierop krijg je uitvoerig, persoonlijk commentaar. In de groep optimaliseer je vervolgens je tekst tot op alinea- en zinsniveau. Met schrijfdoel, doelgroep, gewenste tone of voice in uw achterhoofd slijp je fijn, net zo lang tot het er stáát

Cursusleiding

Karel Witteveen, actief voor Bureau Zuijdgeest sinds 2007, is een van die trainers Creatief tekstschrijven die iedereen aan het schrijven krijgen. In 2014 verscheen zijn boek Van idee naar tekst. Creatief denken en schrijven voor professionals bij Boom Lemma in Den Haag.

“Goede training, veel geleerd en meteen in praktijk kunnen brengen. We hebben het niveau van de redactie naar een hoger plan getild.”
Elize Fallon, eindredacteur Sta, uitgave voor medewerkers en externe relaties van Amsta.

“Praktische cursus, gegeven door enthousiaste, duidelijke trainer. Niveau van medecursisten is goed, waardoor je ook veel van elkaar leert.”
Pim van der Marel, copywriter, Greenchoice.

“Had niet verwacht zo geïnspireerd te raken en zoveel meer uit mijzelf te kunnen halen.”
Jasperina Furman, communicatie-adviseur, Zaam.

“Precies de frisse impuls die mijn pen nodig had.”
Anouk Bosch, copywriter, PostNL.

Duur:

Drie of twee dagen. Of één dag voor de tekstprofessional die alleen een creatieve oppepper wenst.

Data:

 • Eendaagse: donderdag 27 juni 2024, Amersfoort
 • Tweedaagse: donderdag 27 juni en 11 juli 2024, Amersfoort
 • Driedaagse: donderdag 27 juni, 11 juli en vrijdag 29 november 2024, Amersfoort

Aantal deelnemers per groep

 • Maximaal 8 personen

Tip

 • Kijk voor schrijftips, -boeken, -evenementen en -wedstrijden ook eens op www.schrijvenonline.org. Of kijk op www.schrijverspunt.nl

Uw investering:

Open inschrijving:

 • Eendaagse: € 475,- 
 • Tweedaagse: € 950,-
 • Driedaagse: € 1.150,-

Let op! Nu 25% lastminutekorting op de laatste plaatsen, ongeacht duur.

Deze prijzen zijn incl. alle cursusmaterialen, consumpties, lunches, excl. (optioneel) getuigschrift, boek Karel Witteveen. Van idee naar tekst. Creatief denken en schrijven voor professionals en excl. btw.

Collega-korting. Schrijf je je in voor Creatief tekstschrijven dan mag je collega meedoen voor de halve prijs. Hij/zij/die betaalt voor de eendaagse maar € 237,50, voor de tweedaagse slechts 475,- en voor de driedaagse training nog maar € 575,-, excl. btw. Let op! Kortingen stapelen niet toegestaan.

In company (een- of tweedaagse):
Je communicatieafdeling, bureau of redactie in één dag flink opschudden met de training Creatief tekstschrijven kan al vanaf € 2.025,- per groep van tien deelnemers. Deze prijs is incl. syllabus, alle cursusmaterialen, excl. boek Karel Witteveen. Van idee naar tekst. Creatief denken en schrijven voor professionals, reiskosten en btw.

Bij opdrachten voor twee of meer groepen valt de prijs uiteraard nog gunstiger uit. Doe gerust navraag.

Let op! Het komt een enkele keer voor dat het, bijvoorbeeld door computerinstellingen, niet lukt onderstaand inschrijfformulier te verzenden. U krijgt dan een foutmelding. Neemt u in dat geval a.u.b. contact met ons op: info@bureauzuijdgeest.nl of 06-337 70 874.

Inschrijven

  Aanhef:
  mevrouwheer

  Je keuze:

  Je ontvangt een bevestiging, aanvullende cursusinformatie en een factuur.

  (hier te lezen).


  Veelgestelde vragen

  – Wat is creatief tekstschrijven? Wat is het niet?
  Creatief tekstschrijven definiëren wij als zo schrijven dat je, niet met trucjes of gelikte standaardzinnetjes, maar met een frisse, eigen benadering van je onderwerp, je lezers aanspreekt, boeit en bereikt. De tekstsoort – advertentietekst, blog, column, folder, essay, opiniestuk, uitnodiging, speech, webtekst – maakt daarbij niet uit. Creatief schrijven is bij ons niet: fictie schrijven, al kan wat je leert in Creatief tekstschrijven je ook daarbij wel helpen.
  – Voor wie is de training Creatief tekstschrijven bestemd? Ook voor mij?
  Creatief tekstschrijven is bestemd voor (aankomend) tekstspecialisten als communicatieadviseurs, copywriters, journalisten, tekstschrijvers en (web)redacteuren die inspiratie willen opdoen, hun schrijfstijl willen variëren, denk- en verteltechnieken willen uitproberen, kortom: willen ontdekken wat ze nog meer in huis hebben.
   – Waarom een training Creatief tekstschrijven? Wat kan ik na afloop beter?
  Deze training geeft je in de eerste plaats meer zelfvertrouwen. Je bent minder kritisch op jezelf, je durft meer en ook durf je te falen. Na afloop heb je je werkwijze tegen het licht gehouden. Je hebt technieken van creatief denken geoefend, een of meer andere schrijfstijlen geprobeerd, je repertoire aan verteltechnieken uitgebreid. Je hebt bovendien van je mede-cursisten – vakgenoten – geleerd. Het resultaat is inspiratie. Je hebt ontdekt waar je warm voor loopt, waarover je wilt schrijven, waar je kracht ligt. Kortom: je hebt je schrijfambitie en -plezier (her)ontdekt. En – niet onbelangrijk – je hebt moeiteloos je schrijfvaardigheid vergroot.
  – Wat is het verschil tussen de trainingen Creatief tekstschrijven en Begrijpelijk schrijven?
  In Begrijpelijk schrijven leer je over zakelijke onderwerpen helder en aansprekend te schrijven, zoals een journalist dat doet. In Creatief tekstschrijven leer je over meer of minder zakelijke onderwerpen fris, onderhoudend, aantrekkelijk, met jeu te schrijven, zoals copywriters of columnisten dat kunnen.
  – Is creatief schrijven moeilijk?
  Om creatief te worden moet je het geijkte, het normale, zoals je het altijd al doet, durven loslaten. Niet bij voorbaat denken aan tekstconventies, doelgroep en schrijfdoel is voor sommige mensen niet gemakkelijk. Wat helpt is passie, talent, discipline. Wat ook helpt is echtheid, eerlijkheid en lef. Daarmee kunnen er pareltjes op papier komen. De cursus Creatief tekstschrijven is ook een manier om te ontdekken in hoeverre je creatief bent. Veel cursisten blijken veelzijdiger en creatiever dan ze hadden gedacht.
  – Hoe vaak wordt de open training Creatief tekstschrijven aangeboden? Waar is het?
  We bieden de open training Creatief tekstschrijven twee, bij voldoende animo drie keer per jaar aan: in februari/maart, mei/juni en september/oktober. Incompany’s zijn vrijwel altijd snel te regelen.  De open trainingen zijn in het midden des lands, in Amersfoort.
  – Is de docent aardig?
  Al onze docenten zijn bekwaam en aardig maar de docenten creatief schrijven helemaal.  Voor hun training is het extra belangrijk een sfeer te creëren waarin je je kwetsbaar op durft te stellen.
  – Schrijven jullie met een pen of op een laptop?
  Schrijf je met de hand dan zijn je hersenen actiever dan wanneer je typt op een laptop: je ordent, legt verbanden, beoordeelt en laat weg. Beide hersenhelften zijn daarbij actief en dat maakt creatiever. Bovendien wissel je handgeschreven schrijfsels makkelijker uit. Aan de andere kant zijn  veel mensen met de hand schrijven ontwend. Zij mogen van ons hun laptop gerust meenemen.
  – Waar vind ik nuttige tips over creatief  schrijven voordat ik aan een training begin?
  Een prima methode om met je creativiteit in contact te komen vind je in Julia Cameron’s The Artist’s Way. (Zeist, 2002). Een goed inspiratieboek is ook Schrijven vanuit je hart van Natalie Goldberg (Haarlem, 2010). Een geheimtip: The observation deck. A toolkit voor writers van Naomi Epel (San Francisco, 1998). Of ga alvast aan de slag. Schrijf weer eens iemand een brief. Doe mee aan een schrijfwedstrijd te vinden op bijvoorbeeld schrijvenonline.org. Of neem een blogmaatje en spreek af elkaar met vaste regelmaat een blog te mailen.
   

  Print Friendly, PDF & Email