Schrijven voor laaggeletterden (B1)

Een korte, praktijkgerichte training schrijven in eenvoudig Nederlands (taalniveau B1). Bestemd voor ieder die schrijft voor laaggeletterden, anderstaligen, dyslectici en mensen die het lezen bijna zijn verleerd.

Geschat wordt dat 2,5 miljoen Nederlanders moeite hebben met lezen, één op de zeven. Wie deze lezers met tekst wil bereiken doet er goed aan eenvoudig Nederlands te schrijven, ook wel B1 of jip-en-janneketaal genaamd.

‘B1’ ofwel jip-en-janneketaal

Met B1 ofwel jip-en-janneketaal bedoelen we de taal waarmee jonge kinderen en allochtone auteurs als Kader Abdollah en Lulu Wang, Nederlands hebben geleerd. De term jip-en-janneketaal, ontleend aan Annie M.G. Schmidts verhalen, maakt duidelijk dat het gaat om eenvoudig Nederlands, ook bekend als ‘taalniveau B1’.

Wat houdt deze taal in? Schrijven voor laaggeletterden betekent schrijven in korte teksten met veelvoorkomende woorden en korte zinnen, zonder abstracte, formele en verzachtende taal, beeldspraak of jargon.

Taalniveau B1 is met name geschikt om eenvoudige, concrete zaken zwart/wit te beschrijven. Ze is toepasbaar in teksten met een heldere, concrete inhoud als brieven, e-mails, bijsluiters, instructies of webteksten.

Regels, voorbeelden, tips + volop oefenen

Schrijven voor laaggeletterden, ofwel in B1, lijkt makkelijk, maar wordt lastiger naarmate de onderwerpen ingewikkelder en minder zwart/wit zijn. In deze training leer je de do’s en don’ts van zó eenvoudig schrijven. Aan bod komen onder meer:

  • zinsbouw: houd de zinnen kort en eenvoudig;
  • woordkeus: gebruik korte, veelvoorkomende woorden. Vermijd figuurlijke taal, verwijswoorden en dubbelzinnigheid’;
  • inhoud: maak onderscheid tussen hoofdzaak en bijzaak. Vermijd ballast;
  • samenhang: gebruik eenvoudige verbindingswoorden, of vraag- en antwoordzinnen;
  • toon: schrijf persoonlijk en actief, in de onvoltooide tegenwoordige tijd (o.t.t.) en in de directe rede;
  • structuur: maak korte tekstblokjes met duidelijke kopjes;
  • lay-out: gebruik veel wit, een ruime regelafstand en plaatjes.

In deze training wordt de noodzakelijke theorie afgewisseld met veel oefening. Je krijgt regels, tips en voorbeelden, herschrijft en vergelijkt. Op je ‘huiswerk’ krijg je persoonlijke feedback.

“Leuke en heel zinvolle training. Enthousiaste en deskundige trainer.”
GGD-medewerkster

“Fijne cursus met bruikbare voorbeelden. Meteen concrete brieven kunnen maken.”
medewerkster GGD

Cursusleiding

Drs. Janet Schutte (1971) studeerde Onderwijskunde en deed daarna de Pedagogische Academie. Naast trainingen Schrijven voor laaggeletterden verzorgt zij al jaren interviews en artikelen, geschreven in B1, voor de kranten van Uitgeverij Eenvoudig Communiceren.

Uw investering

Een incompany training Schrijven voor laaggeletterden van twee dagdelen is er voor € 2.025,- voor 10 à 12 deelnemers, inclusief oefeningen op basis van eigen teksten, alle cursusmaterialen en getuigschrift, excl. reiskosten en btw.

Vragen of inschrijven?

Klik hier en stuur een bericht of bel direct.

Print Friendly, PDF & Email