Individuele schrijfcoaching

‘Schrijf daar eens een beleidsvoorstel over.’ Ik schrok me een ongeluk de eerste keer dat me dat gezegd werd. De wethouder vond een taalprijs voor ambtenaren een goed idee. Maar een beleidstekst geschreven had ik nog nooit.

Hoe zette je zoiets op papier? Wat moest daarin? Waar vond ik een bouwplan? Hoe overtuigde ik de lezer? Ik had gewild dat iemand me bij de hand nam, maar dat gebeurde niet. Dus pakte ik het collegeplan erbij en schreef een B en W-voorstel op basis van gezond verstand. Dat riep eerst de nodige vragen op, maar werd uiteindelijk toch overgenomen.

Een beleidstekst schrijven – je kunt erover lezen, voorbeelden navolgen, meedoen aan een open training. Je kunt ook privéles nemen. Wij ontwikkelden tijdens corona een (deels) online traject individuele schrijfcoaching.

In individuele schrijfcoaching neemt een schrijfcoach je bij de hand. Samen stel je je opleidingsvraag vast. Wat heb je te schrijven? Hoe pak je het aan? Hoe formuleer je, hoe betoog je? Je gaat aan de slag volgens een logisch stappenplan en krijgt feedback op elke eerste, tweede, desnoods derde versie. Zo ontstaat een beleidstekst die werkt.

Terug naar mijn eerste beleidsnotitie. De eerste Taalprijs voor ambtenaren haalde op 2 januari 1991 de kranten en het Journaal. Het B en W-voorstel werd opgevraagd door gemeenten als Hilversum en Zaanstad en zelfs het buitenland. Inmiddels zijn prijzen voor duidelijke taal de normaalste zaak van de wereld.

Beleid schrijven is niet zo moeilijk, individuele schrijfcoaching voordeliger dan je denkt. Een basis van vijf sessies leg je nu voor de introductieprijs van €1.250,-.

Delen met je netwerk?

Plaats een reactie