Dankbaarheidsdagboek

Het klinkt als een halfzacht idee maar is dat allerminst: een dankbaarheidsdagboek. Het maakt je tevredener, socialer, optimistischer, zelfs schrijfvaardiger.

Dat je als een blok geslapen hebt, dat je een goddelijke risotto hebt genoten, dat je een verloren gewaand paspoort terugvond, dat je een kennis een plezier kon doen, dat de pijn in je kop is verdwenen. Welbeschouwd is er elke dag genoeg om dankbaar voor te zijn.

Maar de meesten van ons zijn nu eenmaal geneigd langer stil te staan bij alles wat tegenzit. Ik ook. Al meer dan een jaar houd ik daarom een dankbaarheidsdagboek bij. Ik kwam op dit idee door Business spiritualiteit, een boek van wijlen prof. dr. Paul de Blot s.j., hoogleraar Business spiritualiteit aan Nijenrode, dat ik – voor €1,50 (dank!) – in de Kringloopwinkel vond.

Elke ochtend even stilstaan bij het beste van de dag van gisteren. Drie of vier voorvallen opschrijven, alleen positieve. Niet bij wijze van geheugentraining maar vanuit je hart schrijven waarvan je genoot en – vooral – waarom. Je ontdekt wat je voldoening geeft en wat je blij maakt. Je komt op diepere bewustzijnslagen en ontdekt patronen. Je ontdekt ook dat veel gewoon goed gaat. Langzamerhand krijg je meer vertrouwen in het bestaan. Je wordt tevredener.

Zweverig? Helemaal niet. Een dankbaarheidsdagboek maakt je positiever. En als je niet oppast, word je ook nog een betere schrijver. Al was het maar omdat je herinneringen, voorbeelden, vergelijkingen verzamelt waar je niet opkomt als je ze voor een tekst nodig hebt.

Delen met je netwerk?

Plaats een reactie