Pen of toetsenbord

pen of toetsenbordTypen op pc’s, laptops, i-pads, i-phones gaat sneller en efficiënter dan schrijven met de hand. Maurice de Hond van de Steve Jobsscholen vindt blokletters leren schrijven daarom voldoende.

Anderzijds: met de hand schrijven zorgt voor een betere ontwikkeling van de fijne motoriek. Ook word je een betere lezer doordat je letters sneller en beter herkent als je ze met de hand leert schrijven. Jolien Francken van de Radboud Universiteit concludeerde dat. Amerikaanse psychologen ontdekten dat studenten die met de hand aantekeningen maken daarvan meer leren dan zij die dat op de laptop doen. Schrijvers met de hand vertalen in hun eigen woorden en krijgen daardoor meer inzicht in de stof.

Precies werk doen, lezen én leren, gaan dus beter als je schrijft met de hand. En ook al is typen nog zo handig: handgeschreven is persoonlijker. Als je aandacht wilt, als je de lezer wilt raken, als je wilt dat hij je tekst bewaart: schrijf met de hand.

Wanneer schrijft u nog met de pen en waarom? Stuur ons uiterlijk zondag 23 november uw reactie (geheim, gewoonte, recept, et cetera) per e-mail of per post. Onder de inzenders wordt een plaats in de workshop Creatief tekstschrijven van 28 november (t.w.v. € 295,-) verloot. Daarin schrijven we met de hand. Niets helpt méér om op frisse, eigen ideeën komen.

Delen met je netwerk?

Plaats een reactie