Scoren via sociale media

Na de aanslagen in Parijs op 13 november 2015 kleurden veel Facebookgebruikers hun profielfoto met de Franse vlag. Hanna, de 18-jarige dochter van NRC-chef opinie Hans Nijenhuis, ergerde dit zo dat zij haar profielfoto de kleuren van de Libanese vlag gaf. In Beiroet waren immers twee dagen eerder ook aanslagen geweest.

Maar Frankrijk – dat zijn Europese waarden, appte Nijenhuis daarop zijn dochter. Er ontstond een interessante whatsapp-chat. De NRC-chef redigeerde deze en bood het stuk zijn redactie aan. Die vond het echter ‘niets nieuws’. Nijenhuis zette het daarop op Facebook. De Belgen pikten het op; de Knack-site werd 11.000 keer gedeeld. De Correspondent vertaalde de chatsessie vervolgens in het Engels. Op Al Jazeera werd die zes miljoen keer gedeeld. Hanna werd gevraagd een Ted-talk te houden. Die vergemakkelijkte daarna haar toelating tot het University College Utrecht.

Hans Nijenhuis, nu AD-hoofdredacteur, vertelde dit op 7 oktober in Nieuwspoort. Hij nam daar het eerste exemplaar van Iedereen journalist in ontvangst. In dit boek onderzoeken mediatrainers Roeland Schweitzer en Willem Wansink de verhouding van de journalistiek tot Facebook, Twitter, Youtube en alle sociale media.

Iedereen speelt tegenwoordig journalist: de smartphone is toetsenbord, camera, zoekmachine, uitgever en archief in éen. Maar de informatie op sociale media is ongecheckt en vaak vooringenomen. Terwijl voor verantwoorde journalistiek spelregels gelden als Maak het verhaal herkenbaar en Wees dapper, oprecht, open en transparant. Wie, net als vader en dochter Nijenhuis, viral wil gaan, kan enige journalistieke vaardigheid niet missen.

We hebben er een aanbieding van gemaakt: de combi-training Creatief schrijven en Helder presenteren voor wie zichtbaar wil worden op de sociale media. Je krijgt twee facturen: een van Bureau Zuijdgeest voor dag 1: € 295,- vrij van btw en één van Speechen.nl voor dag 2: € 295,- plus 21% btw. Dat is opgeteld maar liefst € 200,- voordeel. Donderdag 16 februari in Amersfoort en donderdag 9 maart 2017 in Veenendaal. Meld je hier (Bureau Zuijdgeest) aan of hier (Speechen.nl).

Delen met je netwerk?

Plaats een reactie