Terugblik op het Taalfeest van Zuijdgeest

“Hier wordt nog jaren over nagepraat,” zei een aangenaam verraste vriend die oorspronkelijk “Dit is niets voor mij” had gedacht. Het Taalfeest van Zuijdgeest in het Zeister Beauforthuis pakte inderdaad uit boven verwachting.

Ceremoniemeester Jany Pons regisseerde het mini-congres ongemerkt. Vakinhoudelijk hoogtepunt was Sturen met taal, de voordracht van tekstschrijver Jeanine Mies, over nudging – de lezer met tekst een duwtje in de rug geven. “De Handleiding gedragstechnieken meteen ’s avonds gedownload,” schreef dezelfde vriend. De canon “Leve Zuijdgeest” die stembevrijder Marjon Brenters schreef en zelfverzekerd dirigeerde, sloeg meteen aan.

Wim Daniëls sprak over zijn 104e boek De baarmoeder. Hij wilde aantonen dat je zelfs over moeilijke medische onderwerpen begrijpelijk kunt schrijven. Het streven naar begrijpelijke overheidstaal, zei hij, houdt hij voor gezien. Ineke Hilhorst, auralezeres, keek in de toekomst van het schrijven. Qua brieven ziet die er niet rooskleurig uit. Ze beval de gasten aan hun e-mails op te slaan.

De temperaturen waren zomers maar met mocktails, mozzarellaspiesje en carpaccio met truffelmayonaise was de sfeer onder de bomen aangenaam en geanimeerd.

Ter afsluiting was een goodie bag. We kochten een partij van Alweer een bestseller (5e dr.) van Paul Sebes en Willem Bisseling, literair agenten. Het boek is realistisch over schrijversverwachtingen, geeft zinnige schrijftips en veel inside information over de uitgeverijwereld. Er zijn exemplaren over. Interesse? Stuur een mailtje met je postadres naar info@bureauzuijdgeest.nl en ik stuur je het boek toe. Leuk als je als tegenprestatie deze nieuwsbrief doorstuurt of een aanbeveling op Google achterlaat.

Echt, je hoeft geen opleidingenkolos zijn om een jubileum te vieren. Een zelfstandig trainingsbureau en een goede naam dertig jaar in de lucht houden is reden genoeg.

Delen met je netwerk?

Plaats een reactie