Quiz ‘Dommenloket’

Dat de Direct Duidelijk Deal met B1-voor-iedereen doorschiet, betoogde ik op 29 oktober in de NRC. De volgende dag reageerde Liesbeth van der Zijden van de Stichting Makkelijk Lezen in de NRC met de volgende ingezonden brief.

Ik heb medelijden met briefschrijver Peter Zuijdgeest die zich straks bij elke brief van de gemeente beledigd voelt omdat de overheid hem aanspreekt als iemand van het plebs, terwijl hij toch tot de hoog opgeleide elite behoort. Maar ik ben heel blij voor mijn zoon met autisme, mijn hoogopgeleide vriendin van wie Nederlands niet de moedertaal is en mijn schoonvader van 85 die het lezen ontwend is, maar wel graag zelf zijn zaakjes met de gemeente regelt. Door de duidelijke taal van de overheid hoeven zij zich niet, zoals de heer Zuijdgeest voorstelt, te melden bij het dommenloket, maar kunnen ze meedoen als volwaardige burgers. Het werd tijd.

Mevrouw Van der Zijden schrijft goed. Voor haar zoon, vriendin en schoonvader zijn haar zinnen van respectievelijk 36, 41 en 31 woorden misschien wat lang, maar ze lopen goed. Haar argumentatie is een ander verhaal; die is ondeugdelijk. Mevrouw Van der Zijden grossiert in drogredenen: valse argumenten om inhoudelijke punten te ontwijken. Het is een goede oefening ze aan te wijzen. Probeer maar. Kijk hier voor de oplossing.

Wil je beter leren argumenteren dan mevrouw Van der Zijden? Schrijf je dan in voor Sneller en beter beleid schrijven.

Delen met je netwerk?

Plaats een reactie